Δράσεις ΓΑΙΑ 2017
27/11/18 Εκπαιδευτική ημερίδα της ΔΕΛΤΑ στον Λαγκαδά «Η βιωσιμότητα των γαλακτοπαραγωγικών μονάδων μέσω της εφαρμογής ορθών κτηνοτροφικών πρακτικών»
Στις 27 Νοεμβρίου 2017 πραγματοποιήθηκε με μεγάλη επιτυχία, στο δήμο Λαγκαδά Θεσσαλονίκης, η εκπαιδευτική ημερίδα της ΔΕΛΤΑ με θέμα «Η βιωσιμότητα των γαλακτοπαραγωγικών μονάδων μέσω της εφαρμογής ορθών κτηνοτροφικών πρακτικών». Την εκδήλωση, την έναρξη της οποίας κήρυξε ο Δήμαρχος Λαγκαδά κ. Γ. Καραγιάννης τονίζοντας τη σημαντικότητα ανάληψης τέτοιων πρωτοβουλιών στην περιοχή, παρακολούθησε με ενδιαφέρον πλήθος παραγωγών της Θεσσαλονίκης και των γύρω νομών, καθώς και εκπρόσωποι των τοπικών κτηνιατρικών και γεωτεχνικών υπηρεσιών.
Ανάμεσα στους ομιλητές της Ημερίδας ήταν ο Καθηγητής του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας κ. Γεώργιος Αμοιρίδης, ο οποίος αναφέρθηκε σε σημαντικούς παράγοντες του περιβάλλοντος και της εν γένει διαχείρισης που διασφαλίζουν την ευζωία των ζώων. Στην ομιλία του τόνισε εμφατικά ότι η βελτίωση της αναπαραγωγικής απόδοσης των εκτροφών, η οποία είναι άρρηκτα συνδεδεμένη με την ευζωία των ζώων, αποτελεί τον ακρογωνιαίο λίθο για βιώσιμη και αειφόρο κτηνοτροφία και για τη βελτίωση της ανταγωνιστικότητας του ελληνικού γάλακτος.
Διακεκριμένοι ομιλητές, όπως ο κ. Γ. Ζέρβας, Καθηγητής και Διευθυντής του Εργαστηρίου Φυσιολογίας Θρέψεως και Διατροφής του Γεωπονικού Πανεπιστημίου Αθηνών, ο κ. Β. Χριστοδούλου, Διευθυντής του Ινστιτούτου Επιστήμης Ζωϊκής Παραγωγής Γιαννιτσών και ο κ. Ι. Χατζηγεωργίου, Επίκουρος Καθηγητής του Γεωπονικού Πανεπιστημίου Αθηνών, μίλησαν στους παραγωγούς για τη σημασία της ισόρροπης διατροφής στην παραγωγικότητα και την αναπαραγωγική λειτουργία των αγελάδων. Αναλύθηκαν επίσης οι εναλλακτικές καλλιέργειες χονδροειδών ζωοτροφών, όπως τα ψυχανθή και ο σόργος, για τη βελτίωση της ανταγωνιστικότητας της ελληνικής κτηνοτροφίας και ειδικά του κόστους παραγωγής.
Οι ημερίδες προβλήθηκαν από πολλά τοπικά έντυπα και ηλεκτρονικά μέσα ενημέρωσης.
Ιούνιος 2017 – Ολοκληρώθηκε η εκπαίδευση των υπότροφων νέων κτηνοτρόφων της ΔΕΛΤΑ στην Αμερικανική Γεωργική Σχολή Θεσσαλονίκης
Ολοκληρώθηκε με επιτυχία, στις 7 Ιουνίου 2017, η εκπαίδευση 14 νέων κτηνοτρόφων, η οποία υλοποιήθηκε στην Αμερικανική Γεωργική Σχολή Θεσσαλονίκης, με υποτροφίες που προσέφερε η ΔΕΛΤΑ.
Οι υπότροφοι νέοι κτηνοτρόφοι παρακολούθησαν εκπαιδευτικά προγράμματα διάρκειας τεσσάρων μηνών, σχετικά με τεχνικές εκπαίδευσης στη διαχείριση της κτηνοτροφικής μονάδας. Οι υποτροφίες δόθηκαν στο πλαίσιο του «Σχεδίου Δράσης Γαία» που υλοποιεί η ΔΕΛΤΑ, για τη στήριξη και τη βιώσιμη ανάπτυξη του πρωτογενούς τομέα και ιδιαίτερα της κτηνοτροφίας.
Κατά την τελετή αποφοίτησης, που έγινε στο αμφιθέατρο της Βιβλιοθήκης Dimitris and Aliki Perrotis, οι υπότροφοι νέοι κτηνοτρόφοι έλαβαν τα πιστοποιητικά συμμετοχής τους από το Κέντρο Δια Βίου Μάθησης ΙΙ της Σχολής και παρακολούθησαν ομιλίες από στελέχη της ΔΕΛΤΑ και της Αμερικανικής Γεωργικής Σχολής.
22/6/2017 – Ημερίδα Ξάνθης «Ευζωία, Παραγωγικότητα, Ποιότητα: Βασικοί παράγοντες για τη βιωσιμότητα των γαλακτοπαραγωγικών εκμεταλλεύσεων»
Με επιτυχία και μεγάλη συμμετοχή κοινού πραγματοποιήθηκε, στις 22 Ιουνίου 2017 στην Ξάνθη, η εκπαιδευτική ημερίδα της ΔΕΛΤΑ με θέμα «Ευζωία, Παραγωγικότητα, Ποιότητα: Βασικοί παράγοντες για τη βιωσιμότητα των γαλακτοπαραγωγικών εκμεταλλεύσεων». Την εκδήλωση στην οποία απηύθυνε χαιρετισμό και κήρυξε την έναρξή της ο Δήμαρχος Αβδήρων Γ. Τσιτιρίδης, παρακολούθησε με ενδιαφέρον πλήθος παραγωγών της Θράκης και εκπροσώπων των τοπικών κτηνιατρικών και γεωτεχνικών υπηρεσιών.
Ο στόχος της ημερίδας ήταν η ανάδειξη της σημασίας της ευζωίας των γαλακτοπαραγωγών ζώων στην παραγωγικότητα και την αναπαραγωγική λειτουργία τους. Οι Καθηγητές του Γεωπονικού Πανεπιστημίου Αθηνών Γ. Ζέρβας και Ι. Χατζηγεωργίου τόνισαν τον σημαντικό ρόλο της διατροφής στη βελτίωση της οικονομικής βιωσιμότητας των μονάδων γαλακτοπαραγωγής και στη διασφάλιση της ευζωίας των ζωικού κεφαλαίου και πρότειναν εναλλακτικές καλλιέργειες, όπως τα ψυχανθή και το σόργο για την παραγωγή ζωοτροφών.
O Καθηγητής του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας Γ. Αμοιρίδης αναφέρθηκε στον εντοπισμό και την αντιμετώπιση των κύριων αιτιών μειωμένης γονιμότητας των αγελάδων γαλακτοπαραγωγής και τόνισε με έμφαση την ανάγκη εφαρμογής προγραμμάτων βελτίωσης της γονιμότητας για μια βιώσιμη κτηνοτροφία και τη βελτίωση της ανταγωνιστικότητας του ελληνικού γάλακτος.
Στην ημερίδα παρουσιάστηκαν οι δράσεις στήριξης της ΔΕΛΤΑ προς τους κτηνοτρόφους συνεργάτες της και τονίσθηκε ο σημαντικός ρόλος εξασφάλισης ρευστότητας προς τους παραγωγούς μέσω του Προγράμματος Συμβολαιακής Κτηνοτροφίας.
Μετά την ολοκλήρωση της ημερίδας, πραγματοποιήθηκαν επισκέψεις σε φάρμες του νομού Ξάνθης στο πλαίσιο της τεχνικής υποστήριξης που προσφέρει η ΔΕΛΤΑ στους κτηνοτρόφους σε συνεργασία με το Γεωπονικό Πανεπιστήμιο Αθηνών. Το πρόγραμμα εφαρμόζεται με επιτυχία τα τελευταία δύο χρόνια και στοχεύει στην ενίσχυση της παραγωγικότητας των κτηνοτροφικών μονάδων, μέσα από τη βελτίωση της διαχείρισης και την εξασφάλιση ισόρροπης διατροφής, συνδέοντας την ακαδημαϊκή γνώση, με την εφαρμοσμένη κτηνοτροφική πρακτική.
Νοέμβριος – Δεκέμβριος 2017 – Πειραματική καλλιέργεια πολύσπορου μίγματος ψυχανθών και σιτηρών
Με στόχο τη μελέτη και ανάπτυξη νέων καλλιεργειών για παραγωγή ζωοτροφών και την αξιοποίηση της ελληνικής γης, σπείραμε «πολύσπορο» (μίγμα σιτηρών – ψυχανθών) στο πλαίσιο πιλοτικής μελέτης της καλλιέργειας. Οι σπορές πραγματοποιήθηκαν στις 15/11/2016 στο Ινστιτούτο Επιστήμης Ζωικής Παραγωγής Γιαννιτσών και στις 19/12/2016 στο Αγρόκτημα του Γεωπονικού Πανεπιστημίου Αθηνών στην Αλίαρτο Βοιωτίας, σε συνεργασία με τους παραπάνω φορείς.
Το «πολύσπορο» (μίγμα βρώμης, σταριού, μπιζελιού, τριφυλλιών κ.ά.) χρησιμοποιείται στη διατροφή των γαλακτοπαραγωγών αγελάδων και έχει το πλεονέκτημα ότι συνδυάζει τα χαρακτηριστικά διαφόρων φυτικών ειδών, ώστε να αποτελεί για τα ζώα μια άριστη ποιοτικά τροφή (πλούσια πρωτεϊνικά, ισόρροπη διατροφικά) που ευδοκιμεί αποδοτικά σε διαφορετικές κατά περίπτωση συνθήκες (κλιματολογικές, εδαφολογικές). Οι χειμερινές καλλιέργειες όπως αυτή, αξιοποιούν τους χειμωνιάτικους μήνες τους αγρούς, που συχνά μένουν ακαλλιέργητοι, ενώ είναι πολύ φιλικές περιβαλλοντικά (ελάχιστες ανάγκες σε λίπανση, άρδευση κ.ά.).
Κατά τη διάρκεια του Μαρτίου πραγματοποιήθηκαν επιθεωρήσεις των αγρών στο Ινστιτούτο Επιστήμης Ζωϊκής Παραγωγής Γιαννιτσών και στο Αγρόκτημα του Γεωπονικού Πανεπιστημίου Αθηνών στην Αλίαρτο Βοιωτίας αντίστοιχα και διαπιστώθηκε η ικανοποιητική εξέλιξη των καλλιεργειών.